logo

 

 

 

Lu Xinjian

 

ycca werkt samen met de Chinese kunstenaar Lu Xinjian. Xinjian werd in 1977 geboren in Yixing, een dorp in de Chinese provincie Jiangsu in de boerderij van zijn ouders die een thee- en bambooplantage hadden. Ondanks de honger die hij als kind leed ten gevolge van de economie die in China tijdens de slotfase van het bewind van Mao Tse Toeng uiterst slecht was, herinnert hij zich een hele mooie jeugd. De boerderij van zijn ouders lag net buiten het dorp in een landschap dat omringd is door bergen, bamboobossen en theevelden, Kortom een paradijs van waaruit hij kon dromen, vooral wanneer hij alleen was. En dat was vaak wanneer zijn ouders werkten in het veld om de thee en bamboo te onderhouden en oogsten. Voor het eten zorgde zijn oma die vlakbij in het dorp woonde. Later kookte hij zelf, ook voor zijn ouders. Koken werd zijn passie. Zowel het creatieve productieproces ervan als de overmatige honger waarmee hij opgroeide maakten van hem een gedreven kok voor vooral grote partijen.

 

Mede op voorspraak van zijn hoofdonderwijzer mocht hij naar de kunstacademie van van Nanjing om daar computergraphics te gaan studeren. Na afronding hiervan werkte hij een aantal jaren op de ontwerpbureau van Ger Dumbar in Sjanghai. In 2005 kwam hij naar Nederland aan de Design Academie in Eindhoven te verdiepen op het gebied van product design. Vervolgens haalde hij aan het Frank Mohr Instituut in Groningen het master-brevet computer design. Maar toen hij terug in Sjanghai was, ging zijn werkelijke belangstelling uit naar het vrije kunstenaarschap. In 2008/9, toen hij op uitnodiging twee jaar lang ontwerpen gaf aan de Yeungnam University in Daegu (Zuid Korea), besloot hij om te gaan schilderen. In feite volgde hij hiermee dezelfde weg als die van de Amerikaanse popkunstenaar Andy Warhol die aan het eind van de jaren 50 eveneens vanuit de grafische vormgeving overstapte naar de beeldende kunst.

 

 

 

De stedenseries

 

Met de serie City DNA waarmee hij in 2009 begon, onderscheidde Lu Xinjian zich onder de Chinese kunstenaars. Zijn tentoonstellingen werden een succes. Veel schilderijen werden internationaal aangekocht door particuliere liefhebbers, verzamelaars, musea en steden. Ook ontving hij veel opdrachten. In China was de stad in deze tijd onderwerp van veel discussie. De groeiende economie, de onstuitbare trek van het platteland naar de steden, maakte dat de bestaande steden groeiden, vaak ten koste van het voortbestaan van de oude stad, de vertrouwde hutongs en haar vele bewoners. Ook werden er heel veel nieuwe steden gebouwd zonder dat de veelal hoge gebouwen een duidelijk bestemming hadden. Hele wijken stonden leeg, musea hadden wel een groot gebouw maar nog geen collectie. Spooksteden waar werk zoekende mannen en vrouwen in grote ateliers werk vonden en in lege kamers onderdak hadden, ver van huis. De stad werd een thema van jonge kunstenaars uit China.

 

'City DNA Groningen', Xinjian's eerste schilderij uit de serie City DNA.

 

 

'City Stream Shanghai'.

 

Internationaal succes


Lu verkocht van deze series ongeveer 180 schilderijen uit de serie City DNA, 25 uit de serie City Stream, 60 Reflections en 31 poems. Daarnaast ontving hij veel opdrachten zowel uit het bedrijfsleven als van particulieren.

 

De vaak grote schilderijen spreken dan ook tot de verbeelding bij zowel kunstliefhebbers in China als daarbuiten, zoals in de USA, Canada, Australie, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Het veilinghuis Christie’s rekende Lu Xinjian 2015 tot een van de tien Chinese kunstenaars van nu om in de gaten te houden:
‘(...) young, passionate and visionary Chinese artists who combine technical ability with a deep knowledge of materials rooted in the country’s long tradition of producing ex- quisite works of art.’ ‘They represent the present and the future of Chinese contemporary art.’, aldus Christie’s Chinese specialist Danqing Li. zie website Christies)

 

 

San Francisco 2017 (met dank aan Art Labor Gallery).

 

 

‘Amsterdam Dam’


Ter gelegenheid van de NULNU expositie van ycca in 2015 in Nieuw Dakota (Amsterdam) schilderde Xinjian Lu op verzoek van ycca ‘Amsterdam Dam’ een groot werk in zwart-wit met daarop in zijn karakteristieke beeldtaal van lijnen en lijntjes, het stadsdeel rond de Dam met het Damrak, het Koninklijk Paleis, de Waag en de wallen met daaromheen de vele grachten, straten en gangen. Maar evengoed toont het schilderij een abstract beeld dat ritmisch wordt gevuld met de vele rechte en kromme streepjes. In dit beeld verschijnt de stad ons als een totaal van deeltjes die met elkaar vergroeid zijn, het DNA van de stad.

 

Download hier een selectie uit de catalogus NULNU over Lu Xinjian. Hierin onder meer een uitgebreid CV en afbeeldingen van de tentoongestelde schilderijen. Een aantal hiervan zijn nog beschikbaar voor aankoop. Inlichtingen hierover via het contactformulier.

 

 

Lu Xinjian legt de basis voor zijn schilderij 'Amsterdam Zuid'.

 


'Amsterdam Zuid' (fragment), in opdracht van Loyens & Loeff (2015).

 

Koop zeefdruk  van 'Amsterdam Dam’

 

Op basis van dit grote schilderij (180 x 280 cm) maakte de kunstenaar, eveneens op ons verzoek, een zeefdruk. Deze bijzondere prent werd in een oplage van 45 in Shanghai gedrukt op 300 gr. ARCHES BFK Rives, een historisch papiersoort voor diepdruk en fotografie. Elke druk (80 x 120 cm) is door Lu genummerd en getekend en kunt u zich verwerven via ycca. De prijs is 750 euro. Meer informatie kunt u aanvragen via het contactformulier.

 

 


'Amsterdam Dam' zeefdruk, in opdracht van ycca (2015).
 

De Martinitoren in Groningen

Dit was Xinjian's examenwerk op het Frank Mohr  Instituut in Groningen. Torens als deze kent men niet in China. Wel pagodes, maar die zijn anders. Hij was gefascineerd en deed een intensief onderzoek naar de kerk en zijn toren. Het onderzoek spitste zich toe op de familiewapens in de ramen en op de graven. Deze vertaalde hij in zijn eigen beeldend idioom. Hij maakte verschillende tekeningen en bracht die samen in een lichtshow die hij projecteerde op de grote toren, symbool van de stad. Het project is niet in het echt uitgevoerd, want aan de Martinitoren mag niemand komen. Ook de burgermeester niet. Dat was toen Wallage. Die vond het en fantastische project maar een projectieshow op de toren daar kwam het niet van. Het beeld is door Xinjian gemaakt in het digitale 3d lab van de universiteit. In dat lab ontwikkelde hij onder leiding van een hoogleraar van de universiteit die toen tevens lector was van het Frank Mohr Instituut, een 3D model waarop hij de projecties toetste. Dus de show is wel degelijk uitgevoerd, zij het digitaal.