Yves Klein (1928-1968) tijdens de opnames voor 'The Heartbeat of France'  in de studio van fotograaf Charles Wilp, Düsseldorf, februari 1961. © Photo Charles Wilp / BPK, Berlin.



ycca

ycca – opgericht in november 2011 – stelt zich ten doel de positie en ontwikkeling van onderzoekende, vooruitstrevende beeldende kunst in ons land te versterken door onder meer onderzoek, voorlichting, archiefvorming, collectievorming, advies, educatieve projecten, voorstellingen en exposities.

ycca organiseerde de afgelopen jaren:

  • Symposium ‘Van nul naar nu’, oktober 2012. Met Henk Peeters – beeldend kunstenaar en een van de oprichters van de Nul-groep – en een inleiding van Tijs Visser, directeur van de ZERO foundation in Düsseldorf.

  • Symposium ‘Van nul naar nu: de exploderende waarneming’, november 2013. Over de filosofische betekenis van de Nul-beweging, haar vervaging van disciplines, en wat de werken die daaruit voortkwamen met onze waarneming hebben gedaan. Met o.a. Franck Gribling en kunstenaarsduo Driessen & Verstappen.

  • Een heruitgave in facsimile van het tijdschrift nul=0 ‘tijdschrift voor de nieuwe konseptie in de beeldende kunst/revue pour la nouvelle conception artistique/zeitschrift für die neue künstlerische konzeption’, dat werd uitgegeven door Henk Peeters en herman de vries. In samenwerking met de ZERO foundation in Düsseldorf. De reprints verschenen in september 2014 als ‘yccahier1’, bevattend een katern met essays van van de kunsthistorici/kunstpublicisten Petri Leijdekkers, Antoon Melissen en Johan Pas, met een inleiding van Tijs Visser, directeur van de ZERO foundation in Düsseldorf; en een katern met de de reprints van nul=0, serie 1, no. 1 (november 1961) en serie 1, no. 2 (april 1963); cover en binnenwerk overeenkomstig de originele uitgave.

  • Tentoonstelling ‘nulnu’, met werk van twee jonge kunstenaars, de Nederlandse Annesas Appel en de Chinees Lu Xinjian, aangevuld met een aantal werken van de Nulkunstenaars Henk Peeters en herman de vries. najaar 2015, in Nieuw Dakota, Amsterdam. Zowel expositie als catalogus werden financieel mogelijk gemaakt door een ruime ondersteuning van het juridisch en fiscaal advieskantoor Loyens & Loeff in Amsterdam en een subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland.

    meer over yccaprojecten

    Momenteel bereidt ycca een symposium over het thema 'Monochroom' voor, onder de titel De werking van het monochrome: Van Giotto tot Turell'.

    ycca richt zich op hedendaagse kunstvormen die zich onderscheiden door de toepassing van ongebruikelijke materialen en media, van techniek, licht, geluid en beweging en door de combinatie van beeldende kunst met wetenschap, literatuur, performance, mode, dans. Gedurfde kunst met een internationaal karakter en maatschappelijke betrokkenheid.

ycca laat zich onder meer inspireren door het werk van de Nul/ZERO-beweging. ycca werkt samen met de Chinese kunstenaar Lu Xinjian, die opleidingen heeft gevolgd aan de Academie Minerva te Groningen en de Eindhovense Design Academy. Christie's noemde in 2015  Lu Xinjian een van de '10 Chinese contemporary artists to watch'.

ycca is een zogenaamde culturele ANBI-stichting; op de pagina over ycca leest u hoe u ons financieel kunt ondersteunen.

meer over ycca

ycca-symposium 2018
'De werking van het monochrome:
Van Giotto tot Turell'

 

ycca bereidt een symposium voor over het thema 'monochroom', onder de titel 'De werking van het monochrome: Van Giotto tot Turell'. Doel is een historische duiding te geven aan de vorm en werking van het monochrome schilderij, dat na de tweede wereldoorlog als zelfstandig fenomeen haar intrede deed. Is er een vergelijking te maken met de gouden achtergrond op (vroeg)middeleeuwse voorstellingen van heiligen? M.a.w. heeft het monochrome vlak, d.w.z. een schilderij dat uitsluitend, zonder toevoegingen, één kleur draagt, een sacrale betekenis?  Is er een relatie met de blauwe gewelven van Giotto? Of met Malevic’ zwarte en witte vierkanten? Vormt het een verbeelding van een makrokosmische ruimte? Voorbij het aardse? Is hier sprake van een sublieme ruimte? Ver en onbenaderbaar in het universum? Of is het een vlak dat de wereld uitsluit en de concentratie uitsluitend op de handeling legt.

 

Wetenschappers, curatoren en kunstenaars zullen het thema van verschillende invalshoeken bespreken. Het symposium wordt eind april/begin mei 2018 gehouden. Heeft u belangstelling het bij te wonen of een inhoudelijke bijdrage te leveren? Neem dan contact met ons op via info@yccart.eu of +31 6 13 55 45 55 (Petri Leijdekkers).


Meer

Lu Xinjian

 

ycca werkt samen met de Chinese kunstenaar Lu Xinjian. Uit zijn beeldtaal blijkt niet alleen zijn affectie voor het werk van Mondriaan, maar ook voor dat van Jackson Pollock. Beide kunstenaars bestreken het totale vlak. Ze zochten hun zwaartepunt niet in het midden, maar lieten dit verlopen over het oppervlak van het schilderij. De een zocht naar het evenwicht tussen tussen lichaam en geest, tussen yin en yang. De ander vocht zich via de actie van zijn werk een uitweg uit de totale chaos die de oorlog had gegeven. Nadat Mondriaan in 1941 in de uitzonderlijke stad New York was aangekomen, schreef hij zijn vrienden dat hij voor zijn gevoel in zijn eigen werk gearriveerd. Het rechthoekige grid van Manhattan, van de straten en boulevards, de meeslepende jazzmuziek, dat alles stelde hem tot zijn laatste omwenteling in staat waarvan de schilderijen Broadway Boogy Woogy en Victorie Boogy Woogy de ultieme uitingen zijn. Het strakke serene patroon van zijn schilderijen dat in de loop van de jaren 20 en 30 alsmaar strenger was geworden, was door de vele kleur die binnen stroomde, spontaan doorbroken. Het in beeld brengen van de stad zoals Mondriaan in zijn laatste werken deed, het visualiseren van de dynamische celontwikkeling in de loop der tijd, bracht Lu Xinjian tot de vorm van zijn serie grote schilderijen City DNA. In de reeks City Stream die daarop volgde, gaf hij een beeld van de beweging van de steden en in City Reflections verheft hij de stad tot het statige beeld van de reflectie.

Meer

The Sky over Nine Columns, Heinz Mack, San Giorgio Maggiore Venezia (2014). Foto Martien Yland. Bekijk foto.

'The Key in the Hand', Chiharu Shiota, Paviljoen Japan, 56ste Biënnale di Venezia (2016). Foto Martien Yland. Bekijk foto.

Lu Xinjian, New York, No 3, (Madison Square Garden), 2009. Acrylic on canvas, 135x 170 cm Bekijk foto.

Otto Piene: Lichtballet at MIT List Visual Arts Center, 2011. Bekijk foto.