Tijdens de opening van de tentoonstelling 'nulnu', op 11 oktober 2015 in Nieuw Dakota, Amsterdam.


projecten

tentoonstelling
‘nulnu’Logo

Locatie: Nieuw Dakota,NDSM-terrein Amsterdam 11 oktober t/m 8 november 2015.
Georganiseerd door stichting ycca in samenwerking met Nieuw Dakota.
Hoofdsponsor: Loyens & Loeff, mede ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland.
Curator: Anneke Oele.
Openingop zondag 11 oktober, door Margriet Schavemaker, Hoofd Collecties en Onderzoek Stedelijk Museum Amsterdam.

De tentoonstelling presenteerde werk van twee jonge kunstenaars, de Nederlandse Annesas Appel en de Chinees Lu Xinjian, aangevuld met een aantal werken van de Nulkunstenaars Henk Peeters en herman de vries.

 

 

nulnu geopend door Margriet Schavemaker

 De tentoonstelling 'nulnu'werd op zondag 11 oktober geopend door Margriet Schavemaker, Hoofd Collecties en Onderzoek Stedelijk Museum Amsterdam. In haar inleiding toonde ze zich erg enthousiast over de combinatie van werken van de Nul-kunstenaars Henk Peeters en herman de vries met die van de jonge kunstenaars Annesas Appel en Lu Xinjian. Ook zij herinterpreteren de werkelijkheid, maar nu met gebruikmaking van moderne (digitale) technieken.
Lu Xinjian licht de zeefdruk 'Amsterdam Dam' toe
Annesas Appelafsluitend mini-symposium

 

Met een mini-symposium is op zondag 8 november 2015 de tentoonstelling nulnu afgesloten. ycca, Nieuw Dakota en de beide kunstenaars kijken terug op een geslaagde tentoonstelling.

De opening op 11 oktober werd bijgewoond door zo'n 200 bezoekers en ook de 'meet the artists' tijdens 'Amsterdam24H' op 24 en 25 oktober trok de nodige belangstellenden, waaronder buitenlandse toeristen.

ycca dankt iedereen die aan het succes van 'nulnu' heeft bijgedragen, in het bijzonder Loyens & Loeff, onze hoofdsponsor, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, curator Anneke Oele, Tanja Karreman, Agnes Voskamp en de stagiaires van Nieuw Dakota, het Groninger Museum en Kunstruimte Fred Wagemans voor het ter beschikking stellen van kunstwerken en last but not least de kunstenaars Annesas Appel en Lu Xinjian.

 

catalogus

 

nul-nu catalogus
Een uitgave van Stichting ycca. Verschenen op 11 oktober 2015.
Genaaid, Zwitserse binding, 104 pagina's.
Redactie: Petri Leijdekkers, Anneke Oele.
Productie en vormgeving door Martien Yland, drukwerk door Drukkerij Pantheon (Velzen-Noord).
Prijs: €12,50.
Te bestellen via info@yccart.eu.
Bekijk een kleine selectie uit de inhoud via deze link.


Logo


yccahier1 met reprints van tijdschrift nul = 0Logo

ycca verzorgde in samenwerking met de ZERO foundation in Düsseldorf de heruitgave in facsimile van het tijdschrift nul=0 ‘tijdschrift voor de nieuwe konseptie in de beeldende kunst/revue pour la nouvelle conception artistique/zeitschrift für die neue künstlerische konzeption’, dat begin zestiger jaren werd uitgegeven door Henk Peeters en herman de vries.

De reprints verschenen in september 2014 als ‘yccahier1’, een map, bevattend:
1. katern (30 pagina's) met essays van van de kunsthistorici/kunstpublicisten Petri Leijdekkers, Antoon Melissen en Johan Pas, met een inleiding van Tijs Visser, directeur van de ZERO foundation in Düsseldorf;
2. katern (17 pagina's): de reprint van nul=0, serie 1, no. 1 (november 1961), cover en binnenwerk overeenkomstig de originele uitgave; 3. katern (22 pagina's): de reprint van nul=0, serie 1, no. 2 (april 1963), cover en binnenwerk overeenkomstig de originele uitgave.
Productie en vormgeving van yccahier1 door Martien Yland, drukwerk door Drukkerij Pantheon (Velzen-Noord).

Het eerste nummer van het tijdschrift nul=0 (serie 1/no. 1) verscheen in november 1961 onder redactie van Henk Peeters, Armando en herman de vries. In april 1963 verscheen het tweede nummer (serie 1/no. 2), met Henk Peeters en herman de vries als redacteuren. In de tijdschriften staan bijdragen van de redacteuren en van onder meer Otto Piene, Günther Uecker, Heinz Mack, Art Ruitenbeek, Bernard Aubertin, Getulio Alviani, Jan Schoonhoven en Hans Sleutelaar. Een groot aantal illustraties in zwart/wit geeft een overzicht van werken van de internationale Nul/Zero-beweging. In 1963 en1964 verschenen de nummers 3 en 4 van revue nul = 0 onder redactie van herman de vries.

Logo

Logo

Logo

Logo

De belangstelling voor Nul/Zero als grootste en meest internationale kunstbeweging na de Tweede Wereldoorlog is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit blijkt uit tentoonstellingen in het New Yorkse Guggenheim Museum (10 oktober 2014 tot 7 januari 2015), de Martin Gropius Bau in Berlijn (vanaf 21 maart tot 6 augustus 2015) en het Stedelijk Museum in Amsterdam (4 juni tot 1 november 2015). Ook de uitverkiezing van herman de vries om Nederland op de Biënnale van Venetië in 2015 te vertegenwoordigen en de tentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum Schiedam (2014-2015) zorgen voor brede aandacht voor ‘nul-kunst’, niet alleen als historisch fenomeen, maar juist als inspiratiebron voor nu.

Logo


Logo
Uitgegeven door ycca, september 2014.
De reprints zijn tot stand gekomen in samenwerking met de ZERO foundation te Düsseldorf en het archief herman de vries en Henk Peeters.
Prijs: € 27 exclusief verzendkosten.
Te bestellen via info@yccart.eu.
Bekijk een selectie uit het tekstkatern met drie essays hier >

symposium 
‘van nul naar nu:
de exploderende waarneming’Op zondag 17 november 2013 vond de tweede ycca-ontmoeting plaats met het symposium ‘Van NUL naar nu: de exploderende waarneming’. Over de filosofische betekenis van de NUL-beweging, haar vervaging van disciplines, en wat de werken die daaruit voortkwamen met onze waarneming hebben gedaan.

De deelnemers waren uit het hele land afkomstig. Onder hen wetenschappers, beeldend kunstenaars, kunsthistorici, filosofen en kunstliefhebbers.

Aan het begin stond Petri Leijdekkers stil bij het overlijden van Henk Peeters op 13 april dit jaar. ycca had in november vorig jaar het grote genoegen Henk Peeters te kunnen verwelkomen op de eerste ycca-ontmoeting. Het symposium werd bijgewoond door de weduwe van Henk, Truus Nienhuis en zijn zoon Hans.

Het programma begon met twee lezingen:

- Waar ging NUL eigenlijk over?
Franck Gribling, beeldend kunstenaar en kunsthistoricus;

- NUL -dimensionaal perspectief
Ronald Hünneman, filosoof;

Vervolgens sprak Petri Leijdekkers met het kunstenaarsduo Driessens &Verstappen, winnaars van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2013.

Hierna bezocht men de tentoonstelling van Driessens & Verstappen in de naastgelegen Bergkerk, waar het kunstenaarsduo uitgebreid uitleg gaf.

De middag werd afgesloten met een uitgebreide nadere  onderlinge kennismaking of ontmoeting, met een glas wijn en een buffet.

Logo

V.l.n.r. Frank Gribling, Tijs Visser (Directeur Zero Foundation Düsseldorf) en Maria Verstappen.

 

Logo

Petri Leijdekkers in gesprek met beeldhouwer Eja Siepman van den Berg (rechts).

 

toelichting programma

 

De NUL-beweging was vooral van betekenis voor de wijze waarop kunst, wetenschap en techniek zich tot elkaar verhouden. Duurzaamheid, natuurlijke bronnen en autonome energie waren thema’s waarmee de NUL kunstenaars zich al in de jaren ‘50 en ‘60 in kleine en grote projecten presenteerden. NUL staat ook voor spreiding van de waarneming en dus van de beleving van de ruimte; waarneming kent geen grenzen meer doordat alle zintuigen worden aangesproken. Je zou dat de exploderende waarneming kunnen noemen. Ook David Hockney zette de waarneming in beweging door meer vluchtlijnen te zetten in plaats van het statische standpunt van de ene vluchtlijn die zich uitsluitend via de ogen openbaart (en waar je dan ook nog doodstil bij moet zitten). Wat betekent de exploderende waarneming vandaag? Hoe heeft zich deze benadering voortgezet in het werk van hedendaagse kunstenaars? Daarom besteden we op deze middag ook aandacht aan het werk van Erwin Driessens en Maria Verstappen, winnaars dit jaar van de prijs voor Kunst+Techniek van het in Deventer gevestigde internationaal opererende ingenieursbureau Witteveen+Bos. Met digitale hulp vervolgden zij de weg van ideeën en structuren van Zero/NUL-kunstenaars als Otto Piene, Heinz Mack, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Felix Hess en Herman de Vries. De term ‘exploderend’ past ook heel goed bij Driessens & Verstappen. Via de computer laten zij de ontwikkeling van het beeld volkomen vrij en afhankelijk van de software. In hun project E-volver bijvoorbeeld zien we in prachtige kleuren schimmels groeien, steeds weer anders.

symposium 
‘van nul naar nu’Logo

Op zondag 21 oktober 2012 organiseerde ycca een 'bijzondere ontvangst op een bijzondere plek': het symposium ‘Van nul naar nu’.

Gasten uit het hele land waren naar Deventer gekomen voor een inspirerende ontmoeting met Henk Peeters –beeldend kunstenaar en een van de oprichters van de Nul-groep – en een inleiding van Tijs Visser, directeur van de ZERO Foundation in Düsseldorf.

Het gedachtegoed en het werk van Nul/ZERO blijkt een krachtig referentiekader voor de plannen van ycca, dat met deze ontvangst een eerste visitekaartje afgaf. Diverse aanwezigen toonden belangstelling om verder bij de ycca-plannen te worden betrokken.

Logo

Petri Leijdekkers (rechts achterin) in gesprek met Henk Peeters.

 


Nog geen half jaar na zijn aanwezigheid op ons symposium, op 13 april 2013 is Henk Peeters op de leeftijd van 87 jaar overleden, thuis in zijn woonplaats Hall, nabij Brummen (Gelderland).

 

Logo


Lees hier een necrologie door Petri Leijdekkers, en een polemisch stuk waarin Henk Peeters in 1984 zijn kunstopvatting verwoordde.